Blog

  1. Anasayfa
  2. Blog

Nasıl Akıcı İngilizce Konuşabilirim?

İngilizce biliyorsunuz fakat konuşma fırsatı geldiğinde kelimeler boğazınıza mı diziliyor? Bir Amerikalı gibi rahat ve hızlı konuşmak mı istiyorsunuz?

İşte bu yazı tam size göre. Akıcı konuşma sorunu hepimizin yaşadığı ve aşmakta zorlandığı bir süreç. Aşağıdaki adımları takip ederseniz bu durumu kolayca aşacağınıza inanıyoruz.

Sık Sık Pratik Yapın:  Dil öğrenmenin en etkili yolu, öğrenmeyi hedeflediğiniz şeyi sık sık tekrar etmektir. Aslında hayatın her alanında pratiklik kazanmak için bir işi defalarca yapmanın etkisini görebilirsiniz. İngilizce konuşma fırsatları bulmaya çalışın ve elinize geçen her fırsatı değerlendirmeye bakın. Dünya artık her an her şeye ulaşabileceğimiz halde. Videolar, radyo programları, podcastler, konuşma grupları, kurslar, online dil platformları, haber metinleri gibi bir çok alanda dil pratiği yapma imkanı mevcut. Pratik yapmadığınızda anadilinizde bile gerileyebilirsiniz.

Kelime Haznenizi Geliştirin: Kelime haznenizi geliştirmek, akıcılığı artırmadaki en önemli aşamalardan biri. Kelime haznenizi birçok yöntemle geliştirebilirsiniz. Her gün yeni birkaç kelime öğrenmeye çalışın ve bu kelimeleri günlük hayatta kullanmaya özen gösterin. Kelimeleri günlük hayatta kullanmak ve öğrendiğiniz bu kelimeleri kendi kendinize dahi kullanmanız sizi daha ileriye taşıyacaktır. Hedeflediğiniz kelimeleri önünüze koyarak bunlarla bir hikâye oluşturmaya çalışın ve oluşturduğunuz hikâyeyi yüksek sesle en az üç defa okuyun ve hızınızı takip edin. Kelime kartları ve ingilizcekursu.com gibi online kurslar bu konuda sizlere güzel fırsatlar sunacaktır.

Online Kurslara ve Konuşma Kulüplerine Katılın: Dilin sosyal bir ortamda daha hızlı geliştiğini unutmayın. Kurslara katılmayı ve bir eğitmen eşliğinde kendinizi geliştirmeyi düşünebilirsiniz. Hemen her yerde birçok konuşma kulübü mevcut ama hızlı değişen dünyada vakit problemi de yaşayabilirsiniz. Online platformların da bu konuda hızlı bir şekilde geliştiğini söyleyebiliriz. Bulacağınız online kurslarda belirli materyallere her an ulaşabilme olanağı ve aynı zamanda hem sanal sınıf hem de hoca ile çevrimiçi görüşme imkanına sahip olan platformları tercih edin. 

Dinleme Becerilerinizi Geliştirin: Dil öğrenme dört temel beceriye dayanmaktadır. Alıcı beceri olarak okuma ve dinleme, üretici beceri olarak konuşma ve yazma becerileri önemlidir. Alıcı beceriler gelişmeden üretici beceriler yeterince gelişmez. Akıcı konuşmanın temeli iyi bir dinleme becerisine dayanır. Farklı aksanları ve konuşma hızlarını anlamak için İngilizce filmler, diziler, podcast'ler ve müzikler dinleyebilirsiniz.

Konuşma Pratiği Yapın: Kendi kendinize konuşarak veya bir arkadaşınızla İngilizce konuşarak pratik yapın. Sizin gibi dil öğrenme hedefi olan ve benzer sorunlar yaşadığınız kişilerle dilinizi daha hızlı ve akıcı hale getirebilirsiniz. İlk başta doğru gramer kullanmaya odaklanmadan çok takılmadan konuşmaya odaklanın. Zamanla daha akıcı hale geleceksiniz. Çekinmeden konuşmaya çalışın. Hata yapmaktan korkmayın çünkü hataların üzerine gitmek dil öğreniminin bir parçasıdır. Ana dili İngilizce olanların dahi birçok hata yapabileceğini unutmayın.

Aksanınızı Geliştirin: Akıcı bir şekilde konuşmak için vurgu, tonlama ve aksan gibi unsurlara dikkat edin. Ülkemizde İngilizce konuşmak konusundaki en büyük problemlerden biri bu ama emin olun kötü olduğunu düşündüğünüz aksanınızı karşınızdaki çok rahat anlayacaktır. Bu konuda zihninizdeki bariyeri aşmanız sizin için yeterli olacak. Yine de konuşma pratiğinizi artırarak ve sesinizi kaydederek telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Bu sayede ilerlemenizi takip edebilir ve nerede gelişim göstermeniz gerektiğini görebilirsiniz. ingilizcekursu.com platformunda, aksana yönelik etkili aktiviteler mevcut ve bu deneyimi size yaşatarak akıcı konuşmayı kolaylıkla elde edebiliyor olmanız hedefleniyor.

Temel Dil Bilgisi Kurallarına Yabancı Olmayın: Temel gramer ve dilbilgisi kurallarını anlamak, daha akıcı bir şekilde İngilizce konuşmanıza yardımcı olur. Gramer temel hedef ve ilk geliştirmemiz gereken hedef olmasa da, temel özelliklerini bilmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Bu yolculuk belki uzun ve yorucu olacak ama akıcı konuşmanın biraz zaman alabileceğini unutmayın. Sabırlı ve istikrarlı olun, bu sayede her gün biraz daha ilerleme kaydettiğinizi fark edeceksiniz.